Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » MS 2014 Kiribati

Semifinále: Morava si po čtyřech letech zahraje o titul

publikováno 26.06.2014 (aktualizováno 28.06.2014)

Středeční semifinálové boje ovlivněné nepřízní počasí přinesly zajímavou podívanou. Morava si v repríze utkání s Mauritiem z minulého MS, kdy v bláznivém utkání o 3. místo rozhodovaly až penalty, zopakovala prodloužení a v něm rozhodla o svém postupu do finále. Ve večerním zápase se podařilo týmu Vanuatu podruhé za sebou otočit zápas z nepříznivého stavu 0:2 a dokonale zaskočit domácí. Vanuaťané vyválčili z podmáčeného hřiště plného kaluží postup do finále a mají stále šanci obhájit titul z předloňského šampionátu.

Morava - Mauritius  3:1 (0:1, 1:1)

Odpolední utkání v Bonriki muselo začít se třičtvrtihodinovým zpožděním, neboť se před samotným začátkem přihnala silná bouře a hráči museli do kabin. Po úpravě trávníku a krátkém rozcvičení aktérů pak rozhodčí Binini přivedl na podmáčenou plochu oba týmy. V moravském dresu opět zaujal místo mezi tyčemi Medvídek, na pravý okraj obrany se vrátil Rákosník a do útoku vedle Šáry se vrátil Rosník. Trenér Mauritiu Vůl oproti poslednímu utkání ve skupině nahradil ve stoperské dvojici Malaise Grimesem, záložní řada nastoupila beze změn, tedy i s Hurstem, který proti Barmě podal výborný výkon. V útoku poprvé dostal příležitost Saussé, který nahradil Mboba.

Od počátku bylo vidět, že se hráči potýkají s mokrým terénem, míče často nenacházely adresáty a hra byla zpočátku dost rozháraná. V 11. minutě ale Saussé využil podklouznutí Kozlíka a pronikl až do vápna, kde našel nabíhajícího Hitchcocka, který přesnou střelou k tyči otevřel skóre. Inkasovaný gól přinutil hráče Moravy zlepšit pohyb, ale do nějakých šancí se Moravané nedostávali, protože Mauririjci hráli hodně tvrdě a do těla a často napadali rozehrávku soupeře už v zárodku. Hrálo se tedy spíše ve středu hřiště a byl to úporný boj. Moravané ale přece jen ve druhé části poločasu zpřesnili hru, dirigentské taktovky se chopil Aňátko a snažil se roztahovat hru po křídlech. Ve 31. minutě si zaběhl Rákosník až na hrot a tvrdou střelou přinutil Arnoua k prvnímu vážnějšímu zákroku. O chvíli později po centru Filipa Cvrka jen těsně minul míč nabíhající Šára. Ke konci poločasu už byla převaha Moravy více než zřejmá a zrodilo se z ní několik nadějných šancí. V 38. minutě vypálil nepříjemnou střelu po zemi Masař a Arnou míč nadvakrát zkrotil. Ve 43. minutě přišla největší šance Moravy. Pěknou kombinaci mezi Šárou a Rosníkem zakončoval nabíhající Aňátko střelou do tyče.

Druhý poločas začal stejně tak, jak končil první - náporem Moravy. Hned po několika minutách to před Arnouem hořelo a obrana Mauritiu se jen horko těžko bránila. Arnou několikrát skvěle zakročil, a tak Mauritius i po hodině hry držel těsné vedení. Zaslouženého vyrovnání se Moravané dočkali v 65. minutě. Vodička, který vystřídal Kozlíka a na hřišti byl sotva několik vteřin, zamotal obraně soupeře kličkami hlavu a prudkým přízemním centrem poslal nabídku spoluhráčům. Šára ani Rosník na míč nedosáhli, ale u vzdálenější tyče se nadechl k mohutnému skluzu Rákosník, který se zčista jasna zjevil před brankou, a s míčem doklouzal až do sítě. Vyrovnávací gól nalil Moravanům další síly. Bylo vidět, že hráči Mauritiu nestačí a ani nemají snahu hrát nějakou kombinační hru. Douhé odkopy na útočníky končily většinou u spolehlivého Čajníka, který byl jistý v obraně a dokázal i konstruktivně zakládat útoky. K výbornému výkonu se rozehrál Vodička, který dělal svou rychlostí obraně soupeře hodně problémů. Mezi 70. a 80. minutou tlak Moravy vrcholil a Mauritius držel skvělý Arnou, který pochytal všechny šance soupeře, až často hráči Moravy jen nevěřícně kroutili hlavami. V závěrečné desetiminutovce se opět spustil déšť, šancí ubylo a Mauritius tak odolal až do konce normální hrací doby.

V přestávce před prodloužením opět začalo silně bouřit a Binini se rozhodl počkat na lepší podmínky. Opět se tedy asi čtyřicet minut nehrálo, takže hráči obou týmů mohli načerpat síly. Na prodloužení poslal trenér Hitchcock na hřiště Mboba do útoku místo Hitchcocka, spoléhaje se na rychlé brejky. Ale hráči Moravy byli i přes dlouhou přestávku stále na koni. Na soupeře si věřili a bylo vidět, že jsou po vítězství mnohem hladovější. V prodloužení už svoje šance dokázali využít. V 98. minutě vyrobil velkou chybu Grimes, kdy poslal slabou přihrávku na Kwanu, míč vystihl Bolek, který nahradil na hrotu Rosníka, a po krátkém sólu zakončoval mezi nohy Arnoua. Morava šla zaslouženě do vedení. Teď bylo na soupeři pokusit se srovnat skóre, ale hráči Mauritiu už evidentně nestačili se silami, jejich pokusy o útočení končily na připravené obraně Moravy. Po změně stran Mauritius musel více otevřít obranu, což byla voda na mlýn soupeři. Po jednom z brejků musel zastavit Bolka Tamba jen faulem. Následující Šárovu střelu lízl ve zdi hlavou Ańátko a míč zapadl přesně k tyči bezmocného Arnoua. Hráči Moravy si pak zasloužené vedení pohlídali až do konce a po čtyřech letech se radují z postupu do finále.

Jejich vítězství bylo naprosto zasloužené, byli po většinu utkání lepším mužstvem, lépe kombinovali, chyběla pouze lepší koncovka. Velmi spolehlivě zahrála obrana na čele s Čajníkem, který na šampionátu působí jistě a hraje ve velké formě. Hodně práce odvedl coby falešné křídlo i Rákosník, kterému odpočinek v posledním utkání ve skupině evidentně pomohl. Záložní řadu dirigoval Aňátko a po změně stran se přidal i výborný Vodička. V dresu Mauritiu zazářil brankář Arnou, který pochytal spoustu šancí Moravy a jen díky němu se utkání natáhlo až do prodloužení. V poli tentokrát chyběla přesnost, nedařila se kombinační hra, chběla myšlenka. Ve druhém poločasu se hráči nechali až příliš zatlačit před vlastní branku, chyběl také účinnější presink, který hráči Mauritiu dokázali praktikovat pouze v úvodu utkání.K nejlepším hráčům v poli patřil Kwanu, který držel obranu, ve středové formaci byl nejvíce zejména v úvodu vidět Porto, na hrotu se nedařilo Saussému, který sice byl u první branky, ale pak se vytratil.

Góly: 11. min. Hitchcock (Saussé) 0:1, 65. min. Rákosník (Vodička) 1:1, 98. min. Bolek 2:1, 112. min. Aňátko (Šára) 3:1. Rozhodčí Binini (Vanuatu) /1/, ŽK Kwanu. Hráno 25. 6. v Bonriki, 1850 diváků - vyprodáno.

Morava: Medvídek 6 - Rákosník 7, Čajník 7, Zemek 5 (87. Pracháč 6), Masař 6 - Kozlík 5 (64. Vodička 8), Aňátko 7, Hrozný 6 - Šára 6, Rosník 6 (77. Bolek 7), F. Cvrk 5

Mauritius: Arnou 8 - Kamilka 5, Tamba 6, Grimes 5, Kwanu 7 - Hurst 5, Nasri 5 (53. Baptuswahiri 6), Porto 6 - Hitchcock 5 (91. Mbobo 5), Calashnick 6, Saussé 4 (70. Sharon 4)

 

Kiribati - Vanuatu 2:3 (2:0)

Góly: 12. min. Kiribatani (Riberi) 1:0, 21. min. Krkbrk (Rakotofarupukiti) 2:0, 64. min. Pooo 2:1, 75. min. Keaa (Kilili) 2:2, 84. min. W. Robson 2:3. Rozhodčí Daylong (Sikkim)  /0/, ŽK Morawa, Rakotofarupukiti, Rakwa, Barikot (KIR). 2800 diváků, hráno 25. 6. v Bairiki.

Večerní utkání v Bairiki začalo rovněž se zpožděním. Čekalo se, až se vybouří živly a pořadatelé upraví hrací plochu do aspoň trochu přijatelného stavu. Nicméně před devátou hodinou přivedl sikkimský rozhodčí Daylong obě mužstva na plochu, místy připomínající rybník. Utkání mohlo začít. Od začátku bylo jasné, že to bude především boj, a to nejen se soupeřem, ale i se záludným terénem. Domácí tým ale začal ve velkém stylu. Hned v první minutě střílel zdálky Riberi a Kula-ala musel poprvé do louže. V 6.minutě hlavičkoval nebezpečně Brekeke, Kula-ala byl ale pozorný. Domácí tým si pranic nedělal z těžkého terénu, dařila se mu kombinace mezi loužemi i vzduchem a soupeř často jen přihlížel. Ve 12. minutě centroval do vápna Riberi a Kiribatani hlavou poprvé překonal brankáře. Převaha Kiribati se stupňovala, jeden útok za druhým se valil na Kula-alovu branku. Ránu Riberiho vytáhl Kula-ala na roh, přízemní pokus Brekekeho se zastavil v louži a dobíhající Krkbrk uklouzl a za veselí diváků se pěkně vykoupal. V 21. minutě se proháčkoval z levé strany před branku Rakotofarupukiti, našel volného Krkbrka a jeho střela podklouzla Kula-alovi pod rukama do sítě. Dvoubrankové vedení poněkud domácí hráče ukolébalo, ale i nadále kontrolovali hru a do poločasu nepustili soupeře do gólové šance. Jediný pokus Robsona skončil dříve, zež začal. Robson sice obešel Kabutara, ale doslova svou šanci utopil v kaluži a Kilili situaci lehce zachránil.

Druhá půle byla zcela o něčem jiném. Hřiště poněkud vyschlo a ukázalo se, že vysoké tempo, které nasadii domácí v úvodu, bylo příliš vyčerpávající. Navíc hosté vystřídali nejistého A. Fulihu a jeho nástupce Masaulika nedal pravé straně domácího útoku tolik šancí, jako měl v první polovině. Ještě se sice hrálo více na polovině hostí, ale obrana Vauatu působila jistějším dojmem a navíc se začala rozehrávat i středová řada. Zejména Militi dokázal podržet míč a rozehrávat na nabíhající hroty Robsona i Pooo. Hra se postupně vyrovnala a když v 64. minutě Pooo obral o míč Kabutara a překonal Otonga, Kiribaťané znejistěli. Na hřiště přišel Barikot, ale Vanuatu si postupně získávalo převahu a hráči čím dál tím častěji přehrávali unavenou domácí středovou řadu. V 70. minutě Pooo nebezpečně střílel z hranice velkého vápna, Otongo jeho střelu jen vyrazil před sebe a dorážka Robsona skončila těsně nad. Chvíli na to Kelekele potáhl míč po levé straně, ale při centru uklouzl a natáhl si sval. Musel být vystřídán G. Fulihou, čímž sice poněkud levá strana oslabila, ale hosté i nadále usilovali o vyrovnání. A dočkali se v 75. minutě. Robson vybojoval roh, který rozehrál nakrátko Kilili a nabíhající Keaa z úhlu prostřelil Otonga. To už Kiribaťané tahali nohy a ani další střídání moc nepomohlo. Vanuaťané už zcela ovládli hru a jejich snaha se neminula účinkem. V 79. minutě trefil Pooo zblízka břevno, o minutu později střídající G. Fuliha už překonal Otonga, ale na čáře zachránil Nanuk. V 84. minutě prokličkoval Robson přes několik hráčů a ač faulován, dostal se až před Otonga a lehce jej obstřelil. Frustrovaní domácí hráči pak reagovali zbytečnou tvrdostí, kterou Daylong nijak netoleroval a začal trestat kartami. To ovšem vyhovovalo vanuatským hráčům, natahoval se tím čas. Závěr byl poněkud rozkouskovaný, nastavovalo se čtyři minuty, ale už se nic nezměnilo a Vanuatu se tak opět dostává do finále.

Zápas měl rozhodně nadprůměrnou úroveň se dvěma rozdílnými poločasy. Zatímco v prvním excelovali domácí, po změně stran postupně ovládli hru hosté a dokázali podruhé za sebou otočit nepříznivý stav 0:2 ke konečnému vítězství. Vysoké tempo, které nasadili domácí v první půli, bylo nakonec jejich hrobem, protože se příliš vysílili a ve druhé půli nestačili fyzicky. Naopak hosté začal volněji a po změně stran, kdy už bylo hřiště v lepším stavu, mohli tempo vystupňovat a nakonec slavit postup. Kiribaťané tak svému soupeři neoplatili finálovou porážku z předchozího mistrovství a budou bojovat jen o bronz. Na obou stranách semifinálového zápasu je třeba vyzvednout hru útoku, zejména Pooo na jedné a Brekeke na druhé straně patřili k ozdobám zápasu. Poněkud hůře na tom byly zadní řady obou týmů, také díky nevyzpytatelnému terénu, který ztěžoval hlavně rozehrávku. Podle zprávy lékaře Vanuatu bude Kelekele, který musel odstoupit pro zranění, na finále v pořádku, takže diváci se mohou těšit na oba finalisty v plné sestavě.

Kiribati: Otongo 5 - Seroi 5, Nanuk 6, Kiribatani 5, Kabutaro 5 (75. Morawa) - Mafuriare 5 (64. Barikot), Matemakiti 6 (84. Rakwa), Riberi 7 - Krkbrk 7, Brekeke 7, Rakotofarupukiti 6

Vanuatu: Kula-ala 6 - Keaa 7, Malisini 6 (87. Vaniliavakelaki), Kilili 6, A. Fuliha 5 (46. Masaulika 6) - Antos 5, Tev´vek 6, Militi 7 - W. Robson 7, Pooo 8, Kelekele 7 (72. G. Fuliha)

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz