Úvod » Kvalifikace MS 2024

5. kolo kvalifikace

publikováno 31.10.2023 (aktualizováno 03.11.2023)

Předposlední kvalifikační kolo přineslo opět napínavé souboje s několika překvapeními. Před posledním kolem je ale znám pouze jediný jistý postupující, kterým se stal podle očekávání Bhútán ve skupině A. Bhútánci hostli celek Bermud, kterému se v kvalifikaci poměrně daří, a také úvod utkání ukázal, že hráči ze severního Atlantiku fotbal hrát umějí. Už v 5. minutě pťedvedli pohlednou akci, po které Carter pohotovou střelou otevřel skóre. Po chvíli se proháčkoval až před Yaumuje Kurtweil, ale branku minul. Domácí hráči se rozehrávali pomaleji, ale po dvaceti minutách už měli hru ve své moci. Brzy skóre otočili a v závěru poločasu přidal další trefu nejlepší střelec kvalifikace, obránce Yaumuje, který si svým typickým zpôsobem navedl míč z levé strany a pravačkou vymetl šibenici Bennedyho branky. Bhútánci začali útočně i po změně stran a v 55. minutě vedli už 5:1. Pak v aktivitě polevili a spolu s diváky začali oslavovat postup. Bermuďané dokázali laxnost soupeře využít vstřeleným gólem a odešli tak poraženi celkem slušným rozdílem.
 V Bonriki hostilo domácí Kiribati výběr Guadeloupu a pro oba celky se jednalo o klíčové utkání. Domácí pro zachování naděje na postup potřebovali vyhrát, Guadeloupe naopak bojuje o udržení ve výkoonostním koši B. Utkání tak zpočátku přineslo více nervozity, než zajímavý fotbal. Nezáživný první poločas gól nepřinesl, ale blíž k němu byli hosté, když se v 41.minutě jen 165 cm vysoký stoper Cruchot proháčkoval až do šestnáctky a trefil tyč. Po změně stran domácí začali mnohem aktivněji a v 52. minutě Brekeke otevřel skóre. To už museli otevřít hru i Guadeloupané a konečně se na fotbal dalo dívat. Oba týmy si vytvořily i šance, ale zatímco hosté vyšli naprázdno, domácí fanoušci se mohli radovat, když ve 72. minutě překonal Gervaise chytrou patičkou aktivně hrající obránce Matusika. A když nejlepší hráč zápasu Brekeke přidal třetí gól, bylo rozhodnuto. 

Ve skupině B se největší pozornost upínala k souboji Barmy s Moravou. Vítězství by znamenalo velký krok k postupu a tento fakt možná Barmáncôm tak svázal nohy, že utkání naprosto nezvládli a připravili početnému publiku nepříjemný šok v podobě pětigólové porážky.Úvod byl sice oboustranně opatrný, pak ale poněkud překvapivě převzali iniciativu Moravané a v 27. minutě šli do vedení, když Bacúch pronikl do pokutového území, kde ho nesmyslně tvrdě fauloval Kyauk Lhat. Bacúch ale v pádu stačil přihrát Berdovi, který také v pádu skákavou střelou překvapil Tham Daunga. Domácí po gólu znervózněli a často ztráceli míč, naopak soupeř neustále hrozil a těsně před koncem poločasu přidal Bobek druhý gól, když využil chybu v domácí rozehrávce. Hřebíček do barmské rakve pak zatloukl krátce po úvodu druhého poločasu opět Bobek, který propadl barmskou obranou a opět zoči voči Tham Daungovi nezaváhal. Od té doby bylo na hřišti jediné mužstvo. Domácím nešlo vôbec nic, za celý druhý poločas neohrozili ani jednou branku Moravy. Navíc hráli hodně nečistě a od rozhodčího Varmy inkasovali celkem osm žlutých karet. Moravané hráli v klidu a dovolovali si i parádičky. Při jedné z nich s chutí hrající Bobek trefil nôžkami vlastní hlavu a musel střídat. Skóre se měnilo až v závěru, kdy se prosadil výborný Otakar Jura, který spolu s Bobkem patřil k nejlepším na hřišti. Gólovou pečeť pak přidal střídající Bečka a Morava si veze nečekaně vysoké vítězství. S12 body a velmi dobrým skóre by to na postup stačit mělo. Existuje sice varianta, že tři týmy získají stejný počet 12 bodú, kdy by pak rozhodovalo celkové skóre, které má Morava nejlepší.
O co nejlepší skóre bojoval i Guam proti outsiderovi skupiny Vanuatu, ale utkání nezvládl tak, jak se předpokládalo. Ve snaze o co nejvyšší počet vstřelených branek Guamci často zapomínali na obranu a v divokém utkání čtyřikrát inkasovali. Střelecky se zaskvěl vanuatský útočník Kokoto Ukokotu, který zaznamenal hattrick. Vítězství Guamu 5:4 je tak spíš malou porážkou. V posledním kole zajíždí Guam na Moravu a aby svého hostitele předstihl, musel by vyhrát alespoň třígolovým rozdílem. Anebo 2:0, v tom případě by pro Guam při stejném skóre rozhodly lepší vzájemné zápasy.

Ve skupině C se děly velké věci. Oba domácí favorité totiž na své soupeře nestačili. Porážka Lesotha se San Marinem nahrávala Maledivám k posunu na čelo tabulky, jenže ani Maledivy souboj s posledním Mauritiem nezvládly. Mauritius v Malé začal nebojácně a hned z první střely na branku šel do vedení, když Salimanali podcenil Pailieho střelu doprostřed branky. O chvíli později podskočil Al Rashnee centr a Ramzasharee pohodlně hlavou zvýšil. Černou dvacetiminutovku Malediv pak zakončila další minela Salimanaliho po které Kwané lehce zasunul míč do odkryté branky. Salimanali zahodil rukavice a chtěl střídat, ale trenéři měli jiný záměr a nešťastný gólman musel pokračovat. Ze hry pak šel obránce Al Rashnee a nahradil ho záložník Meshilhash. Změna příliš nepomohla a Mauritius celkem bez potíží udržel nadějné vedení. Po změně stran zavelel kapitán Shil-hawi k náporu a hlavičkou snížil. Nápor domácích ale brzy otupil Goll, který nechytatelnou ránou pod břevno zvýšil opět na třígolový rozdíl. Posledních dvacet minut se Mauritijci už jen bránili zoufalému tlaku domácích a inkasovali jen jednou, když se opět prosadil Shil-hawi, který skoro celý druhý poločas odehrál na hrotu.

Lesotho bylo proti San Marinu favoritem, ale Sanmarinci začali mnohem aktivněji a už v 9. minutě se ujali vedení. Salieri vybojoval míč v souboji s Tellem a překonal Thomase skákavou střelou. Tato branka domácí tým zaskočila. Lesoťané najednou znervózněli, kupili chybu za chybou, ale góly nepřicházely. Na ty se čekalo až do samotného závěru utkání. V 80. minutě Mancini našel do uličky nabíhající falešné křídlo Spitalezziho, který nažnačil centr a pak překvapil Thomase lehkou střelou na přední tyč. V samotném závěru poslal ještě Thomasovi navštívenku Pradi povedeným lobem z téměř 31 metrů.

Výsledky tabulku skupiny C hodně zamotaly, nejblíže k postupu je nečekaně San Marino, které ale v posledním kole hostí favorizované Maledivy. Ze skupiny s největší pravděpodností postoupí jen její vítěz.

Ve skupině D si nečekaně odvezly z mrazivé Arktidy všechny body týmy od rovníku. Na Aljašce se hrálo v hale a Nauřané museli bojovat nejen se soupeřem, ale i s nekvalitní umělou plochou připomínající koberec, který se často shrnoval. První poločas přinesl neurovnanou hru plnou chyb, nečekaných odskoků míče a komických situací. Není divu, že branky nepadaly. Jediný gól podprůměrného zápasu padl až v 81. minutě. Postaral se o něj Yenamol, který tečoval chytrou přihrávku Dowia. 

Na Špicberkách byl k vidění zajímavý zápas. Andamanci se nezalekli mrazu a na dobře připraveném trávníku předváděli hezký kombinační fotbal. Špicberčané přečkali úvodní nápor hostí a pak nečekaně udeřili. Dva rychlé góly v 28. a 32. minutě znamenaly dvoubrankové vedení Špicberků, ale Andamanci nepolevovali a ještě do poločasu dokázali vyrovnat. Nejprve Na Pij snížil na 2:1 a ve 45. minutě našel před brankou na hranici ofsajdu stojícího Netutakaama, který lehce překonal Peersena, stojícího s rukama nad hlavou a divoce gestikulujícího směrem k pomeznímu. Ve druhém poločase se hrálo stále ve vysokém tempu a šance byly k vidění na obou stranách. V závěru výborně hrající Netutakaam uvolnil Diga-diga, který obloučkem překonal vybíhajícího Peersena.

Skupinu D vede Nauru a má už jistý postup na MS. Ani případná porážka v posledním zápase proti Špicberkám nemůže posunout Nauru níž, než na druhé místo a 12 bodů by i tak na postup ztcela jistě stačilo.

Skupina A

Bhútán - Bermudy  5:2 (3:1) /+2/

  5. Carter /Kurtweil/ 0:1
5. Tsherdup ŽK  
23. Singey 1:1  
  23. Wallner ŽK
27. Tamang 2:1  
40. Yamalee /Langlang/ 3:1  
  40. Kurtweil ŽK
  41. Sharper ŽK
  41. Shakesperry ŽK
49. Tamang /Singey/ 4:1  
55. Longrisha /Singey/ 5:1  
  70. Doyle /Carter/ 5:2
71. Gyatchen ŽK  
71. Badrinath ŽK  

Rozhodčí So Wa /BIR//2/,. Hráno 26. 10. v Thimphu, 1619 divákú.

Bhútán: Yaumuje 5 - Yamalee 6, Badrinath 5, Gyatchen 5 /73. Sunar/, Bohush 6 - Dorjee 7, Tsherdup 6 /85. Peshung/, Langlang 6 - Longrisha 5 /73. Jimtsho/, Singey 7, Tamang 7

Bermudy: Bennedy 5 - Wallner 4, Sharper 5, Black 6, P. Rockford 5 - Kurtweil 6, Gretta 4 /46. Hopkirk 5/, Shakesperry 4 - Atkinson 4 /46. Holmes 6/, Doyle 5, Carter 6 /Watson/

Kiribati - Guadeloupe 3:0 (0:0)

52. Brekeke /Totewa/ 1:0  
72. Matusika /Rouerea/ 2:0  
79. Brekeke 3:0  

Rozhodčí Al Kaloul /MDI//0/. Hráno 26. 10. v Bonriki, 887 divákú.

Kiribati: Boti 6 - Rowewa 6, Kabutaro 5, Morawa 6, Matusika 7 - Motomoto 6, Bababituri 5 /66. Pumbaaba/, Brekeke 8 /85. Gototo/ - Totewa 6, Rouerea 5 /74. Kaleoikaikaokalani/, Ki-teara 6

Guadeloupe: Gervais 5 - Balniére 5, Brendoix 5, Cruchot 6, Lefevre 5 - Merenguez 6 /74. Hector/, Huachón 5, Bartholomey 6 - Chiporéz 5 /81. Occana/, Huguenot 4,/57. Renny 4/ Gerverec 5

Tabulka skupiny A

1. Bhútán 5 4 1 0 27:7 13
2. Kiribati 5 2 1 2 14:16 7
3. Bermudy 5 2 0 3 9:20 6
4. Guadeloupe 5 1 0 4 9:16 3

Poslední kolo:

Guadeloupe - Bhútán
Bermudy - Kiribati

 

Skupina B

Barma - Morava  0:5 (0:3)

  27. Berda /Bacúch/ 0:1
27. Kyauk Lhat ŽK  
28. Lu Tha ŽK  
  44. Bobek 0:2
44. Ma Tla ŽK  
45. Lhan Pshouk ŽK  
  49. Bobek /Sláma/ 0:3
50. Sho Luen ŽK  
  81. O. Jura 0:4
82. Zhin Dol ŽK  
  89. M. Bečka 0:5
89. Aun Myin ŽK  
90. Kwa Sar ŽK  

Rozhodčí Varma /Bhútán/ 1/. Hráno 27. 10. ve Shwebu, 1849 divákô.

Barma: Tham Daung 5 - Sho Luen 5, U Shan 4, Kyauk Lhat 4, Lu Tha 3 /81. Zhin Dol/ - Nyam Nyam 5, U Pshouk 4, Kwa Sar 4 - Di Wan 4, Lhan Pshouk 3 /54. Lu Tlap Lei 4/, Ma Tla 4 /46. Aun Miyn 5/

Morava: Mech 6 - O. Jura 8, Berda 7, Bacúch 7, Loužecký 6 - Krasík 7, Vosel 6, Brouzdal 6 /83. Rákosník/ - Bobek 8 /74. M. Bečka/, Sláma 6 /61. Bosák 5/, Bradlík 7

 

Guam - Vanuatu  5:4 (3:2)  /+2/

5. Holahola 1:0  
  13. Ukokotu /Martinez/ 1:1
17. Bonaventura 2:1  
  18. Okolovosi ˇZk
  18. Kalafuna ŽK
26. R. Buyam /Aberdew/ 3:1  
  38. Ukokotu 3:2
58. Omuri /Loyobuani/ 4:2  
  63. Martinez /Leva/ 4:3
79. Omuri /Mohawaha/ 5:3  
  87. Ukokotu 5:4

Rozhodčí Malvare /Nauru /0/. Hráno 27. 10. v Dededo, 1219 divákú.

Guam: Arrasco 5 - R. Buyam 5, Hafafofo 4 /80. Nikata/, Rincón 5, Gakarisu 4 - Wokurka 5, Mohawaha 7, Fabiano 6 - Aberdew 5 /54. Omuri 7/, Bonaventura 5 /54. Loyobuani 7/, Holahola 6

Vanuatu: Leovani 4 - Sawo 5, Okolovosi 6, Pivo 5, Omem 4 - Kalafuna 5 /85. Minister/, Romesera 6, Kaolin 5 - Ukokotu 8, Leva 7 /70. G. Fuliha/, Martinez 7 /83. Kesawar/

Tabulka skupiny B:

1. Morava 5 4 0 1 17:9 12
2. Guam 5 3 0 2 15:11 9
3. Barma 5 3 0 2 11:13 9
4. Vanuatu 5 0 0 5 12:22 0

Poslední kolo:

Morava - Guam
Vanuatu - Barma

 

Skupina C

Maledivy - Mauritius  2:4 (0:3) /+1/

  8. Pailie 0:1
9. Tuvian ŽK  
  13. Ramzasharee /Hu/ 0:2
14. Akidolu ŽK  
  21. Kwané /Ramzasharee/ 0:3
50. Shil-hawi /Meshilhash/ 1:3  
  61. Goll 1:4
75. Shil-hawi 2:4  

Rozhodčí Opalena /Vanuatu/ 2/. Hráno 28. 10. v Male, 1315 divákú.

Maledivy: Salimanali 3 - Hasan-shal 4, Shil-hawi 7, Al Rashnee 4 /33. Meshilhash 6/, Vadha 5 - Paluhadhoo 4, Tuvian 3, Akidolu 4 /62. Duddu-haddu-buk/ - Pupook 3,  Riti 3 /62. Nashwa/, Fisher 4

Mauritius: Khardjah 5 - Pailie 6, Mouzaias 6, Goll 7, Waga-waga 5 - Hu 6, Bouzzarani 5 /65. Welsh/, Shashan 7 - Kwané 6 /76. Crawley I./, Jawwan 6 /88. Vannasais/, Ramzasharee 7 

 

Lesotho - San  Marino 0:3 (0:1)  /+1/

  9. Salieri 0:1
  80. Spitalezzi (Mancini) 0:2
  87. Pradi 0:3

Rozhodčí Datube (Svazijsko)  /0/, 1772 diváků. Hráno 26. 10. v Maseru.

Lesotho: Thomas 3 - Kukunda 4, Telle 4, N´Kwakwa 5 (80.Whaddo), Matuidi 4 - Drake 5, Liladze 4, Mofolo 5 (46. Doyebal 4) - Nyanza 4, Pelle 5, Ho 3 (46. Tsosane 4)

San Marino: Vini 5 - Spitalezzi 6, Bari 5, Mela 6, Pirri 6 - Pradi 7, Solferini 6, Merlini 5 (69. Mancini) - de Roma 5 (85. Lecchi), Salieri 7, Totti 6 (87. Deli)

Tabulka skupiny C

1. San Marino 5  3  0  2 11:11 9
2. Maledivy 5  2  1  2   13:12 7
3. Lesotho 5  2  1  2 9:10 7
4. Mauritius 5  2  0  3 11:11 6

Poslední kolo

San Marino - Maledivy  /-1/

Mauritius - Lesotho

Aljaška - Nauru 0:1 (0:0)

  81. Yenamol (Dowio) 0:1

Rozhodčí Boncini (San Marino)  /1/, 520 diváků. Hráno 27. 10. v Barrow v hale.

Aljaška: Potter 5 - Brandel 5, Harley 4, Clapley 4 (69. Wahina), Davidson 5 - Littlebison 4, York 5 (81. Oak), Tikirak 4 - Perry 3, Blackfox 4, Chapman 3 (46. Biden 4) 

Nauru: Bobbut 6 - Moluk 5, Hobart 5, J. Plinegh 5, Hyedrich 4 - Quaqwa 5, Nuru 4, Yenamol 6 - Ogyeriniji 4 (85. Schrott), Pamuwagir 4 (59. B. Plinegh 5), Mataba 5 (78. Dowio)

 

Špicberky - Andamany 2:3 (2:2)

28. Baerlund 1:0  
32. Hjalmarsen (Barents) 2:0 40. Na Pij 2:1
   
40. Moen ŽK  
41. Helerup ŽK  
  45. Netutakaam (Na Pij) 2:2
  82. Digo-digo (Netutakaam) 2:3

Rozhodčí Tyson (Bermudy)  /1/, 669 diváků. Hráno 27. 10. v Longyearbyen.

Špicberky: Peersen 5 - Baerlund 6 (82. Bjendal)), Barents 5, Sveinsen 5, Moen 6 - Ybbdahl 5, Ybde 5, (70. Cragholm) Hjalmarsen 6 - Sörensen 4, Helerup 6, Simondsen 5 (70. Hansen) 

Andamany: Upraknashwatnam 5 - Kiwadulu 5 (84. Zhaba), Shahasradbuddhe 5, Digo-digo 6, Remaly 5 (46. Mupopo 6) - Trawindraswamy 6, Devalakuram 6, Shahanakokooty 7 (80. Hwogh)- Na Pij 8, Netutakaam 8, Kaka 6

Tabulka skupiny D

1. Nauru 5  4  0  1  13:4 12
2. Špicberky 5  3  0  2 16:12 9
3. Andamany 5  2  0  3 7:16 6
4. Aljaška 5  1  0  4 10:14 3

Poslední kolo:

Nauru - Špicberky  /+1/

Andamany - Aljaška

Tabulka druhých týmů

1. Guam 5  3  0  2 15:11 9
2. Špicberky 5  3  0  2 16:12 9
3. Maledivy 5  2  1  2  13:12 7
4. Kiribati 5  2  1  2 14:16 7

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery